مقالات سایت نیاک

اینورتر چیست؟ بهترین برند اینورتر 2023+ مزایا و کاربردها

اینورتر چیست

اینورتر چیست؟ وظایف اصلی اینورتر چیست؟ آیا اینورترها برای تجهیزات صنعتی کاربرد دارند؟ چه کاربردهایی دارد؟ و سوالاتی از این قبیل که به صورت کامل در ادامه بررسی می شود، بنابراین اگر می خواهید با کاربردها و چگونگی کارکرد اینورتر آشنا شوید حتما تا انتها با ما همراه باشید، زیرا صفر تا صد کاربرد اینورتر را بررسی خواهیم کرد، همچنین جهت اطلاع از کاربرد و موارد استفاده دیگر تجهیزات برق صنعتی یا اتوماسیون صنعتی می توانید از مقالات علمی و تایید شده توسط مهندسین و متخصصین در مجله نیاک استفاده کنید.

اینورتر صنعتی

اینورتر چیست؟

اینورتر یا inverter که با نام های درایو AC، کنترل دور موتور، VFD، درایو موتور و غیره شناخته می شود، در اغلب صنایع به ویژه تجهیزات برق صنعتی کاربرد دارد و دلیل انتخاب نام آن نیز کنترل سرعت گردش یک موتور AC می باشد.اینورتر دستگاهی الکترونیکی جهت تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب است و همچنین به صورت گسترده ای در معکوس سازی منبع تغذیه سوئیچینگ استفاده می شود.

یکی از پرکاربردترین انواع اینورترها اینورتر موتور است که با توجه به نام آن نیز مشخص است که مخصوص الکتروموتورها می باشد و مبدل سه فاز به تکفاز نیز به حساب می آید. به صورت کلی اگر بپرسید معنی اینورتر چیست، در پاسخ می توان گفت دارای معنای معکوس کننده است و برای تجهیزات و لوازمی استفاده می شود که جریان DC یا همان جریان مستقیم را به جریان متناوب یا AC تبدیل می کند.

اینورترهای صنعتی که یکی از پرکاربردترین انواع اینورترها به حساب می آید کنترل دور موتور را بر عهده دارند، VFD که مخفف Variable Frequency Drive می باشد نوعی از اینورترها به حساب می آید.

کار اینورتر چیست؟

اگر تا کنون به اهمیت نقش موتورهای الکتریکی در زندگی روزمره توجهی نداشته اید بار دیگر به تجهیزاتی که از شروع روز تا کنون با آن سرو کار داشته اید فکر کنید، زیرا عدم آگاهی در رابطه با چگونگی کنترل موتور احتمال اتلاف انرژی را افزایش می دهد؛ در حالی که همواره در تمامی صنایع مبنای کار جلوگیری از هدر رفتن انرژی می باشد، استفاده از اینورتر نه تنها در مصرف انرژی صرفه جویی می شود بلکه بهره وری و بازدهی را افزایش داده و هزینه های نگهداری نیز کاهش می یابد.

اینورتر چیست

اینورتر چگونه کار می کند؟

پیش تر آموختیم منظور از اینورتر چیست، به صورت کلی معادل دستگاهی است که با استفاده از آن بتوان جریان مستقیم برق را به جریان متناوب تبدیل کرد(تبدیل Direct Current:DC به Alternating Current:AC). عملکرد اینورترها به این صورت است که ابتدا برق شهری یا AC به DC تبدیل می شود که AC برق متناوب با ولتاژ 220 ولت و 50 هرتز می باشد. اما آنچه در اینورترها به عنوان عملکرد اصلی به حساب می‌آید، تبدیل دوباره این برق به برق متناوب AC با ولتاژ مورد نظر می‌باشد.

در اینورترها سرعت گردش موتور با ولتاژ و فرکانس رابطه مستقیمی دارد، یعنی هرچقدر ولتاژ و فرکانس بیشتر شود در نتیجه سرعت گردش موتور نیز بالا می‌رود، بنابراین در شرایطی که بار موتور به ولتاژ و فرکانس پایینی نیاز دارد با استفاده از اینورتر می توان ولتاژ و فرکانس را کاهش دهیم.

علاوه براین زمانی که قصد داریم سرعت موتور الکتریکی را کاهش دهیم نیز می توان با استفاده از اینورتر این عملیات را انجام داد؛ به عنوان مثال ماشین لباسشویی را در نظر بگیرید زمانی که لباس ها تنها به یک آبکشی نیاز دارد یا حجم لباس ها کم است ماشین لباسشویی با قدرت و سرعت کمتری عملیات شستشو را انجام می دهد.

مهمترین مصارف اینورتر چیست ؟

اینورترها دارای سه کاربرد اصلی هستند که اغلب موارد در این زمینه‌ها کاربردی می باشند، اینورتر برق خودرو، اینورتر جوشکاری، اینورتر کنترل دور الکتروموتو و پمپ که هریک با توجه به عنوان خود در همان شاخه استفاده می‌شود.

نحوه کار اینورتر

اینورتر چه کاربردی دارد؟

تمام حرکاتی که با الکتروموتور انجام می شود با استفاده از اینورتر به حرکتی کنترل شده و هوشمند تبدیل می شود، به عنوان مثال زمانی که از یک پمپ آب در هتل استفاده شود، سرعت گردش پمپ با توجه به تعداد شیرهای باز و قابل استفاده و در حال مصرف متغیر است و از هرگونه فشار زیاد در هنگام مصرف کم جلوگیری می کند.

علاوه براین با استفاده از اینورتر در ماشین لباسشویی می توان در حین شستشو لباس ها، سرعت چرخش ماشین را با توجه به مقدار لباس های موجود در آن تنظیم می کند، همچنین اینورتر در کاربردهای صنعتی جهت فعالیت های گشتاور ثابت، فعالیت های توان ثابت و انواع پمپ های صنعتی کاربرد دارد که در ادامه نیز برخی از مهمترین کاربرهای اینورتر به صورت یک لیست تنظیم شده است.

  • قابل استفاده در انواع پمپ های صنعتی و ساختمانی
  • قابل استفاده برای فعالیت های گشتاور مثل اسکرودر
  • قابل استفاده در نوار نقاله
  • قابل استفاده برای سانتریفیوژ یا موتورهای دور بالا
  • قابل استفاده در سیستم های آب رسانی بوستر پمپ
  • قابل استفاده در فن های صنعتی
  • قابل استفاده در آسانسور و تجهیزات آن
  • قابل استفادر در انواع جرثقیل های سنگین
  • قابل استفاده در انواع ماشین آلات صنایع چاپقابل استفاده در پنل های خورشیدی
  • قابل استفاده در منبع تغذیه
  • قابل استفاده جهت منابع برق اضطراری

همچنین در ادامه کمی جزئی تر به کاربرد اینورترها می پردازیم.

1-کاربرد اینورتر جهت کاهش مصرف انرژی

کم کردن میزان انرژی مصرفی یکی از مهمترین راهکارهای کاهش هزینه ها می باشد که علاوه بر کم کردن هزینه ها در مصرف انرژی نیز صرفه جویی می شود که نوعی تلاش در جهت اقتصاد مقاومتی به شمار می آید، با توجه به اینکه نیمی از مصرف انرژی در صنعت به انرژی الکتریکی تعلق دارد، از این رو طیف وسیعی از افراد فعال در صنایع گوناگون به دنبال راهکارهایی برای بالا بردن راندمان و بازده دستگاه همراه با کاهش مصرف برق می باشند.
کاربرد اینورتر در کاهش مصرف برق بخصوص در انواع فن و پمپ ها تا حد زیادی بالا است؛ اینورترها با بالا بردن راندمان موتور، مصرف انرژی آن را کاهش می دهند.

اینورتر چه کاربردی دارد

2-کاربرد اینورتر جهت بالا بردن طول عمر موتور و تجهیزات

اینورتر به راحتی می تواند فرکانس و ولتاژ کاری موتور را به صورت کاملا بهینه کنترل کند، از این رو یکی از مهمترین کاربردهای اینورتر موتور محافظت در برابر آسیب های حاصل از بار اضافه الکتریکی، بالا یا پایین بودن ولتاژ و مواردی از این قبیل می باشد؛ بنابراین با توجه به اینکه سرعت بهینه الکتروموتورها با استفاده از اینورتر تنظیم می شود، در نتیجه طول عمر و ماندگاری دستگاه نیز بالا می رود.

یکی از مشکلات کاربران دستگاه ها مواردی همچون شوک های ایجاد شده در زمان استارت هستند که اینورتر با کم کردن جریان برق زمان راه اندازی دستگاه احتمال هرگونه ایجاد شوک را کاهش می دهد و همین مساله یکی از عوامل افزایش طول عمر دستگاه می باشد.

3-کاربرد اینورتر جهت هوشمندسازی حرکت موتور

اینورتر با کنترل جریان برق در نهایت هوشمندسازی دستگاه را انجام می دهد، اینورتر دستگاه را از هرگونه بار اضافی و آسیب های مشابه و احتمالی محافظت می کند، بنابراین در صورت استفاده از اینورتر دیگر نیازی به قطع برق از منبع اصلی در زمان خاموش کردن یا راه اندازی مجدد دستگاه نمی باشد.

اینورتر چه کاربردی دارد

علاوه براین با استفاده از اینورتر می توان جریان را کنترل کرد و هرگونه فشارهای احتمالی را کاهش داد، بنابراین کنترل جریان برق، تغییر سرعت و جهت حرکت موتور بدون نیاز به کنتاکتور نیز از جمله موارد مهم و کاربردهای اساسی اینورتر به شمار می آید.

4-کاربرد اینورتر در کیفیت روند کار و تولید

یکی از مهمترین موارد در هر دستگاه یا تجهیزات راندمان بالای آن می باشد که به عنوان عامل اصلی و موثر در تمام فعالیت های تولیدی و صنعتی به شمار می آید، از این رو یکی از کاربردهای مهم در اینورتر بالا بردن راندمان کاری و بازدهی دستگاه است. برخی دستگاه ها و تجهیزات برقی هنگام راه اندازی و استارت احتمال از کار افتادن بر اثر شوک یا بار اضافی الکتریکی برای آن ها وجود دارد که با استفاده ازاینورتر از هرگونه مواردی از این قبیل جلوگیری می شود.

ویژگی اینورتر و مزایای استفاده از آن

مزایای دستگاه اینورتر چیست و چه ویژگی های مهمی دارد؟ قطعا استفاده از اینورتر دارای مزایای بسیار زیادی و کاربردهای متنوعی در صنایع گوناگون می باشد که پیش تر نیز به صورت کلی به آن اشاره کردیم، یکی از مهمترین قابلیت ها و ویژگی اینورتر عملکرد هوشمندانه این دستگاه است.

اینورتر میزان بار ارسال شده به سمت موتور را شناسایی می کند و سپس متناسب با میزان بار مشخص شده، جریان لازم و مناسب را ارسال می کند و در اغلب موارد جریان ارسال شده از میزان جریان نامی موتور نیز کمتر می باشد، در ادامه از مهمترین مزایای اینورتر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کاربرد اینورتر جهت هوشمندسازی حرکت موتور
  • مصرف بهینه انرژی الکتریکی(صرفه جویی در آن) و در نتیجه کاهش هزینه های انرژی
  • کاهش مقدار جریان راه اندازی برق که در نهایت باعث دوام و افزایش طول عمر و ماندگاری موتور می شود.
  • حذف اضافه‌جریان راه‌اندازی موتور
  • افزایش عمر قطعات و تجهیزات مکانیکی
  • کاهش ضربه‌های مکانیکی در بخش های مختلف موتور
  • قابلیت تغییر سرعت و جهت چرخش موتور بدون نیاز به کنتاکتور و دیگر تجهیزات برقی
  • قابلیت هوشمندسازی و برنامه‌ریزی جهت حرکت موتور
  • راه اندازی یا خاموش کردن موتور بدون نیاز به اتصال جریان برق اصلی
  • ایجاد حفاظ و ترانس در برابر اضافه بار و همچنین جلوگیری از سوختن موتور
  • فراهم کردن امکان فعالیت و عملکرد موتور در شرایطی که ولتاژ ورودی آن در حال تغییر است.
  • محافظت از موتور در برابر هرگونه افزایش ناگهانی ولتاژ
  • افزایش عمر موتور
  • امکان کنترل از راه دور
  • افزایش سرعت تا حدی بیشتر از سرعت نامی در موتور
اینورتر هانیکس HD200B

اینورتر چیست و انواع آن

اینورترها با توجه به ورودی، فاز و شکل موج خروجی، موج تولیدی دارای انواع مختلفی هستند که هریک از انواع اینورترها نیز دارای دسته بندی های متفاوتی می باشد،

1-انواع اینورتر از نظر ورودیپ

اینورترها با توجه به ورودی به دو نوع اینورتر تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند اما در هر صورت خروجی تمام آن ها سه فاز می باشد؛ اینورترهای تک فاز خود دارای دو دسته اینورتر نیم پل و تمام پل تقسیم می شود، انواع اینورترهای سه فاز نیز برای تغییر ورودی DC به AC سه فاز کاربرد دارد.

2-انواع اینورتر از نظر شکل موج خروجی(تولیدی)

اینورترها از نظر شکل موج خروجی به سه دسته زیر تقسیم بندی می شوند:

  • اینورترهای موج مربعی
  • اینورترهای موج سینوسی اصلاح شده یا شبه سینوسی
  • اینورترهای موج سینوسی خالص

3-انواع اینورتر از نظر تعداد سطح خروجی

با توجه به تعداد سطح خروجی اینورترها به دو دسته اینورترهای دو سطحی و چند سطحی طبقه بندی می شوند که اینورترهای دو سطحی تنها دارای یک سطح ولتاژ در خروجی است اما اینورترهای چند سطحی می تواند دارای چندین ولتاژ در خروجی باشد.

قیمت اینورتر و نکات مهم هنگام خرید

برای خرید اینورتر ابتدا باید چند نکته را در نظر داشته باشید:

  1. توان الکتروموتور جهت خرید اینوتر که اغلب توان اینورتر یک سطح بیشتر از توان الکتروموتور در نظر گرفته می شود
  2. توجه به نوع برقی که در اختیار دارید(برق تک فاز است یا سه فاز)
  3. اینورتر را برای چه کاربردی خریداری می کنید؟ انتخاب و خرید اینورتر با توجه به کاربرد مورد نظر
  4. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز در رابطه با موتور دستگاه
  5. توجه به فرکانس موتور دستگاه
  6. توجه به میزان ولتاژ اینورتور و ولتاژ موتور
  7. توجه به سرعت و ارتفاع اینورتر و مواردی از این قبیل که می تواند راهنمای خوبی جهت خرید یک اینورتر مناسب برای شما باشد.

همچنین موارد زیر در قیمت اینورتر موثر است:

  • توان اینورتر
  • ولتاژ ورودی که تک فاز است یا سه فاز
  • امکانات کنترلی اینورتر
  • سطح تکنولوژی اینورتر
نکات مهم اینورتر

بنابراین برای اطلاع از قیمت اینورتر به صورت دقیق می توانید از کارشناسان گروه برق صنعتی نیاک مشاوره بگیرید تا راهنمایی های لازم را جهت خرید اینورتر دریافت کنید و در نهایت اینورتر متناسب با نوع دستگاه و موتور و کاربرد مد نظر خود خریداری نمایید.

بهترین برند اینورتر

اینورترها توسط تولید کنندگان مختلف و در برندهای متنوعی طراحی و تولید می شوند که برخی از بهترین برندهای اینورتر موجود در گروه برق صنعتی نیاک به شرح زیر است:

در نظر داشته باشید قبل از خرید اینورتر حتما لازم است دستگاه خود را به صورت کامل بررسی کنید و در صورت لزوم از متخصص جهت بررسی تخصصی دستگاه و انتخاب یک اینورتر مناسب نیز مشورت بگیرید.

کلام آخر

در این مقاله تلاش شد تا مسائلی از جمله اینوتر چیست و چگونه کار می کند، کاربرد اینورتر و دیگر مواردی از این قبیل به صورت کامل بررسی شود و در نهایت بهترین برند اینورتر معرفی شد که به راحتی می توانید از بخش فروشگاهی وبسایت سفارش خود را برای خرید ثبت عمده یا جزئی ثبت نمایید.

سوالات متداول

قیمت اینورتر چقدر است؟

اینورتر دارای انواع گوناگونی است که هریک نیز دارای ویژگی های مختلفی می باشند، بنابراین عوامل مختلفی در قیمت اینورتر موثر هستند که می توان مهمترین آن ها را به امکانات اینورتر، توان ورودی، ولتاژ و… اشاره کرد و جهت اطلاع از قیمت نهایی با کارشناسان گروه برق صنعتی نیاک در تماس باشید.

آیا اینورتر مصرف برق را کاهش می دهد؟

برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بدانید اینورتر را در کجا و برای چه مصرفی خریداری کرده اید اما در حال کلی نقش اینورتر در کاهش مصرف برق غیرقابل انکار میباشد.

 آیا یوپی‌اس و اینورتر با یکدیگر تفاوت دارند؟

یوپی‌اس و اینورتر از لحاظ عملکرد و مسائل فنی تفاوت دارند، اما مهمترین تفاوت این دو در زمان تبدیل یا سوییچ است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *